Yin yoga

De Yin lessen zijn een mooie tegenhanger van de dynamische, yang lessen zoals de Prana Yoga Flow. Tijdens de Yin yoga blijf je langer in een houding, zo’n 3 à 5 minuten. Hierdoor krijgt het bindweefsel een betere doorbloeding en wordt het flexibeler. Je lichaam krijgt de tijd zich aan te passen aan de houding, door tijd te nemen om eerst het spierweefsel los te laten en dan uiteindelijk te komen tot het diepere weefsel, de pezen en ligamenten om daar de spanning te kunnen loslaten. Je merkt dat je hierdoor meer geduld met jezelf kunt opbouwen en liefdevoller om kunt gaan met je lichaam.

In Yin yoga maken we kennis met de kwaliteit van stilte, met ‘zijn’ ipv ‘doen’, acceptatie en introspectie. Ook kunnen we gaan ervaren op de yogamat dat wanneer er zich een probleem of uitdaging voordoet – bv. een lastige pose of een vervelend gevoel of onrustige gedachte – dat we dat normaliter beantwoorden met een reactie, het oplossen van het probleem door iets te ‘doen’ -te bewegen of ons van binnen te verzetten tegen wat er op dat moment is. Yang dus. Echter, soms veranderen we juist iets door niet iets te doen, maar door er helemaal bij aanwezig te blijven, het te accepteren, het te doorzien en te doorvoelen.
We blijven in Yin yoga langer in een houding; zo’n 3 tot 5 minuten om onszelf te observeren en om tot diepere lagen in ons lichaam door te dringen zoals ons bindweefsel, ook wel fascia genoemd, onze gewrichten, pezen en banden maar ook om onze meridianen (energiebanen) te stimuleren. We nodigen het lichaam als het ware uit om chronische stijfheid, spanningen en blokkades los te laten en we worden soepeler, vrijer en energieker.
In de Yin yoga les gaat het niet over vorm; de perfecte houding of hoe we eruit zien, maar eerder over het cultiveren van een accepterende innerlijke houding terwijl we ons lichaam lekker laten stretchen en van binnenuit vrijer en opener laten worden. We stappen bewust en zonder te forceren uit onze comfort zone door te ‘blijven’ in een houding om daar vervolgens te observeren, onszelf en onze eventuele weerstanden, emoties en gedachten beter te leren kennen om zo tot een innerlijke balans van yin en yang te komen.