Waarom yoga

yoga houding purvottanasana

Purvottanasana in het bos

Waarom yoga goed is voor lichaam en geest.

Waarom yoga goed is voor je? Ik krijg vaak de vraag of opmerking: ‘moet je lenig zijn?’ of ‘ ik ben helemaal niet lenig!’, wat voor veel mensen een drempel is om met yoga te beginnen. Yoga is niet alleen voor lenige mensen. Het is voor mensen die bewust willen worden van de oneindige mogelijkheden van hun lichaam.

Als je wilt leren hoe je kunt omgaan met dagelijkse spanningen, als je je conditie op peil wilt houden of juist verbeteren zonder een sportschool, als je af wilt van die eeuwige rug- schouder- of nekklachten, als je plezier wilt krijgen in bewegen, je fit en energiek wilt voelen, dan is yoga de juiste weg. Yoga wordt vaak als ‘zweverig’ getypeerd, maar niets is minder waar. Door bewust te worden van een inspanning kun je je ook bewust worden van hoe je kunt ontspannen, spanningen in je lichaam los te laten, zowel op fysiek niveau als op emotioneel niveau.

Er zijn zoveel redenen om yoga te doen, dus waarom yoga? Dat is voor iedereen verschillend. Het kan op fysiek, mentaal, spiritueel niveau iets met je doen. Yoga brengt je juist in het hier en nu, geeft je een stevige basis om met beide voeten op de grond te staan. Yoga is een manier om je zelfbewustzijn te vergroten.

Steeds meer mensen ondervinden de positieve uitwerking van yoga. Yoga is niet alleen voor jonge, lenige vrouwen, maar steeds meer mannen vinden de weg naar yoga. Ook voor kinderen wordt het steeds belangrijker dat ze leren ontspannen, als ze daarmee jong beginnen is dat een investering in hun toekomst. Voor steeds meer doelgroepen is yoga mogelijk. Bij Poweryoga Medemblik kunnen aanstaande moeders al beginnen met yoga en dat voortzetten met Draagdoekyoga en Ouder-Kindyoga.

Een wetenschappelijk artikel over hoe yoga de genen kan veranderen, kun je in dit artikel lezen.